Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een antidiefstalsysteem?

Als een verzekeraar die een diefstalrisico moet dekken, een beveiligingsinstallatie van het type IM, IA of AL vereist (zie hieronder voor meer informatie over deze codes), verplicht hij tot de installatie van een systeem dat als doel heeft een dief te proberen verhinderen ervan door te gaan met het voertuig (vandaar de term antidiefstal).

Deze benamingen IM, IA en AL geven aan dat niet zomaar eender welk antidiefstalsysteem mag worden geïnstalleerd. Ze verwijzen naar systemen die werden gecertificeerd op basis van criteria die terug te vinden zijn in de technische specificaties met dezelfde benaming (IM, IA of AL). 

Immobilisatiesystemen (IM)
'IM' voor immobilisatie. Een dergelijk systeem voorkomt dat de motor van een voertuig kan worden gestart. Zodra de motor van het voertuig wordt uitgeschakeld, treedt deze immobilisatie automatisch in werking (passieve activering).

Twee verschillende uitschakelsystemen zorgen voor deze immobilisatie (door de starter te neutraliseren, de ontsteking uit te schakelen, de brandstofpomp uit te schakelen, ...).

Sinds 1998 moet elk nieuw voertuig dat in een EU-lidstaat wordt verkocht, standaard worden uitgerust met een immobilisatiesysteem. Gezien deze specifieke eigenschap bestaat er geen IM-systeem met INCERT-certificatie.

Alarmsystemen (AL)
‘AL' (afgeleid van alarm) duidt op een systeem met een sirene die een geluidssignaal uitzendt zodra er een inbraak wordt gedetecteerd. Om dit te kunnen detecteren, zijn alle deuren, de koffer en/of de motorkap van het voertuig beveiligd (dit wordt perimetrische detectie genoemd) en worden volumeveranderingen in het voertuig vastgesteld (volumetrische detectie). Een 'AL'-systeem verhindert dus NIET dat de motor wordt gestart en is daarom geen echt antidiefstalsysteem. Dit systeem is een aanvulling op de reeds bestaande motoruitschakelingen (standaard geïnstalleerd immobilisatiesysteem) om te komen tot een volwaardig antidiefstalsysteem.

De alarmsystemen worden gekenmerkt door de letters AL en er bestaan 2 types gecertificeerde systemen voor elk type voertuig, met name: 

a. AL voor personenwagens, met een onderscheid tussen:

  • AL1: zonder automatische (her)inschakeling 
  • AL2: met automatische (her)inschakeling 

b. AL voor bedrijfswagens, met een onderscheid tussen:

  • AL1: zonder automatische (her)inschakeling
  • AL2: met automatische (her)inschakeling

c. AL voor aanhangwagens en opleggers, met een onderscheid tussen:

  • AL1: zonder automatische (her)inschakeling
  • AL2: met automatische (her)inschakeling

d. AL voor tweewielers, met een onderscheid tussen:

  • AL1: zonder automatische (her)inschakeling
  • AL2: met automatische (her)inschakeling